Fra eurosentrisk til global: Begynnelsen

Etter at jeg i quizen i dag bommet på hvor kong Muhammed VI er konge fikk jeg et strengt blikk fra min statsviter-kollega Stein:

– Denne bloggen din, den skal vel ikke være eurosentrisk, eller…?
– Nehei, snøftet jeg. – Jeg har en plan, og jeg så noen skikkelig fine bilder av kongen av Bhutan, men….

Skam på skambeinet. Det er 12 monarkier i Europa (hvis du teller Vatikanstaten, og det gjør vi egentlig ikke). Men jeg har jo ikke en gang holdt meg til det, men skrevet om tysk og gresk kongefamilie som om du liksom skulle bry deg. Nei, her er det bare å brette opp ermene og sette i gang. Jeg er klar over at jeg har dårlig kjennskap til asiatisk og afrikansk monarki, men nå skal det ryddes opp!

Vi setter i gang med et land som ligger mitt hjerte nært (og kollega Steins også, heldigvis!), nemlig Japan.

I Japan har man keiser, og han sitter på det som kalles krystantemumtronen. Det er et storartet navn, men jeg er glad ikke Harald har fått ikarostanker og satt seg selv på rhododendrontronen. Den regjerende keiser, eller hans majestet keiseren, omtales ikke ved sitt fornavn Akihito i sitt hjemland, men det er jo greit for oss å lære oss det navnet. Bortsett fra at mannen er født i 1933, og etter sin død vil han hete keiser Heisei, så du må gjerne lære deg det navnet også først som sist.

Empress Michiko, Emperor AkihitoFoto: Imperial Household Agency

Keiser Akihito giftet seg med Michiko Shōda av folket. Jeg synes de er helt nydelige sammen – kanskje det bare er fordi de minner meg så mye om min farmor og farfar at jeg blir helt forvirret. Eventuelt at kimonoen og klesstilen deres bare oser diskret eleganske.

Keiser Akihito har i sin regjeringstid søkt å knytte kongehuset og folket tettere sammen. Blant annet ved slike ekstremt folkelige ting som å stille opp på tv og besøke jordskjelvrammede i 2011 – en svært sjelden begivenhet i Japan.


15. august i år overrasket han alle ved å si at han følte dyp anger for Japans handlinger under andre verdenskrig. Statsminister Shinzo Abe holdt seg godt unna det minefeltet som Japans tap og krigshandlinger er. Jeg var i Japan for temmelig nøyaktig ti år siden, og husker at vi nordmenn var overrasket over at det ikke var en eneste ting i avisene eller på tv-nyhetene om sekstiårsmarkering for atombombene. Mens Tyskland har skammet seg nesten helt i stykker, prøvde japanerne å late som det ikke skjedde. (Her gleder jeg meg til lunsjdiskusjonene på mandag, min statsviterkollega vil forhåpentlig ikke la meg slippe så lett unna en komparativ analyse av de siste sytti år.)

Anyways, her får dere altså altså keiser Akihito og keiserinne Michiko – jeg skulle ønske jeg delte mange, mange flere bilder av dem, men da må jeg lære meg nye søkemetoder så jeg finner bilder jeg lovlig kan dele. Heia meg.

japanese-royal-2008-01Foto: Imperial Household Agency

Jeg lover at vi skal komme tilbake til den midtskillen på prins Fumihito. Men la meg bare kjapt påpeke at her sitter keiserparet med sine to sønner på hver sin side, men datteren prinsesse Nori er naturligvis ikke med på bildet – for hun giftet seg med en vanlig mann og dermed rett ut av den keiserlige familien. Nå heter hun Sayako Kuroda og bor i en leilighet i Tokyo.



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.