1929: Olav og Märtha gifter seg

Olav og Märtha giftet seg 21. mars 1929. Jeg fant dette lille klippet av balkongvinking og klarer ikke slutte å se på det. Håndbevegelsene til Olav er virkelig vidunderlige.

Olav og Märtha var søskenbarn, og Olavs foreldre var også søskenbarn. Märthas foreldre var ikke søskenbarn, men Märthas far var fetter til Märthas mormor. Jeg tror vi av mange grunner kan være glade for at det ble vanligere å gifte seg med vanligfolk etter dette.

Uansett! Olav og Märtha elsket hverandre, og oslofolk tok entusiastisk imot den svenske damen. Det var det første kongelige bryllupet i Norge på 340 år. Og det bryllupet var ikke norske kongelige – kong James VI av Skottland og prinsesse Anne av Danmark giftet seg i Oslo 23. november 1589. Hun skulle egentlig seile over til Skottland for bryllup der, men kom seg ikke lenger enn til Norge. James seilte over.

Märtha fikk flere smykker til bryllupet, men valgte å ikke bruke tiara på bryllupsdagen. Sånt kan vi naturligvis ikke støtte, men det er muligens for sent å sende inn klage. Det samme gjelder kanskje brudepikene, som burde fått vite hvordan kjolene deres ville ta seg ut i sepiatoner.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.