Ukens kjolesnakkis? Lånt fra morens klesskap. MEN TIARA???

Husker dere den kjolen? Desiree Kogevinas, ja, hun vi alle lurte på hvem var?

Foto: Tore Bustad
Alle bare «det går ikke an med en slik kjole! Det er uanstendig! Det er brudd på skikk og bruk! Det går ikke an!»

For å være ærlig var jeg bare opptatt av tiaraen, og har nå prøvd å finne ut mer av den, men i jakten på det, fant jeg ut følgende:

Dette er kjolen moren hadde på seg da Harald feiret 70 år for ti år siden. Dette er kjolen grevinne Madeleine hadde på seg da Märtha og Ari giftet seg (og en seriøs mengde fliseklemmer på Desiree, det må sies!) Det er altså familiekjolen når de besøker Norge.

Så dagens konklusjon er: Hvis du er en kvinne på rundt 70 som har på deg en rød kjole, til og med i et bryllup, hvor det er helt åpenbart at du ikke har på deg bh: HELT OK.

Hvis du er kvinne på rundt 30 som har på deg rød kjole, hvor det er helt åpenbart at du ikke har på deg bh: IKKE OK. Ironisk nok fordi du «stjeler oppmerksomheten», fordi det eneste alle journalistene gjør er å snakke om deg.

Over til tiaraen

Hva ER dette her for noe?

Laurbær-tiaraer er vanlige, om enn ikke i det norske kongehuset. Kronprinsesse Victoria har særegen en:

Dronning Mathilde har en vanligere variant:

Laurbærtiaraer har ofte en ulempe i at den får et hull midt foran. Det er… vel. Ikke problemet til Desiree. Jeg er langtfra noen botaniker, så det er kanskje noen som kan hjelpe meg her. Men ser laurbær slik ut? Ja, bladene ligner, men her er de jo stappet sammen så det ikke ligner noen ting. Kan det være en laurbærtiara med hattifnatt-hender? Jeg synes mulighetene burde holdes åpne. Jeg tenkte også det kanskje kunne være en hveteaks-tiara?

Jeg har lett etter tidligere bilder av denne tiaraen, men finner ikke noe. Og siden den er i gult gull, som ikke er vanlig på tiaraer, leder det meg til å tro at den ganske er ny. Den kan også være veldig gammel, men den har ikke noen edelstener, som er uvanlig.

I et kommentarfeltet ble det sagt at den ser ut som den er kjøpt på Accesorize. Jo mer jeg ser på den, desto mer ser det slik ut, men samtidig kan jeg ikke få meg til å tro at en grevinnedatter vil stå på en slottsbalkong med spraymalt plast.

Ett spor jeg har funnet, er at moren, grevinne Madeleine, skal ha hatt denne tiaraen i Carl Gustafs 50-årsdag i 1996. Jeg har lett og lett (og lett!) uten å finne bildebevis, men kanskje noen i forsamlingen klarer å lete bedre – eller vet noe mer? Pliiiis spytt ut alt dere vet!6 thoughts on “Ukens kjolesnakkis? Lånt fra morens klesskap. MEN TIARA???”

   • Jeg vet ikke om jeg faktisk er den eneste biologen her, men jeg vil si at det godt kan være laurbærblader. Jeg har bare sett på bilder av laurbærblader på nett, men det er flere ting jeg synes stemmer:
    – den glatte eller blanke overflaten på bladene
    – den tydelige midtnerven
    – at bladene ikke sitter to og to langs stilken, men annenhver side en og en
    – at det er en liten dusk i enden av greinen (så det skal ikke egentlig være et «hull» midt på laurbærtiaraer, det er felre blader midt på)

    Jeg tenker at tiaraen kanskje er mer fra en tid der man ville at kunst skulle være mer «naturlig» eller faktisk likne på virkeligheten, ikke bare klassiske framstillinger av en plante.

    Det er selvfølgelig mulig at det er olivenblader, ettersom de er litt mer avlange og har en tydeligere spiss, men jeg holder en knapp på «naturtro laurbær».

    PS: hvorfor staves det med r? Hvorfor ikke laubær?

 • Jeg slenger om meg med noen løse tanker nå, men kan tiaraen være gresk? Siden denne Desireé hadde gresk far, og siden antrekket hennes var så greskinspirert, så tenkte jeg at denne gullklumpen av et hodesmykke kanskje kan komme fra farssiden av familien hennes.
  Kanskje – veldig kanskje – den ikke engang har vært tiara bestandig, men opprinnelig er en halsklave??

  • Veldig veldig gode tanker her! Ja, det greske sporet er nok verdt å forfølge, og veldig lurt tenkt at den kan ha vært noe annet før. Kanskje den til og med kan ha vært et slags belte..?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.