Kan man egentlig se forskjell på tyske, hvite menn?

Nylig ble jeg rørt til tårer av omtale i Strekke-bloggen:

Jeg er republikaner av så mange grunner, men elsker Kristins kunnskapsrike og vittige skrivestil.

Nå skal vi slå hull på den myten om kunnskapsrikdom!

Jeg har vokst opp med NAFs veibok og quizzing i geografi. Så jeg ble ganske forvirret da det nederlandske kongeparet dro på statsbesøk til Bavaria. Bavaria, tenkte jeg, det landet har jeg ikke hørt om. Kan det være en liten stat som FN ikke har anerkjent? Kanskje noe i Balkan-området? Er den i nærheten av Ingusjetia?

Dette brakte meg naturligvis ut på google, og slik lærte jeg at Bavaria er det engelske navnet på Bayern. Så da er det Bayern altså!

Det jeg har lært om Bayern nå, er at Bayern er full av middelaldrende hvite menn det er vanskelig å se forskjell på. Her er Horst Seehofer sammen med kong Willem-Alexander. Han er Bayerns ministerpresident. Bayern er jo en del av Tyskland, men det er samtidig en fristat, og de har sitt eget parlament. Det er veldig uklart for meg hvordan dette fungerer. Jeg har førti studiepoeng i tysk språk og kultur, og kjenner at de var fint lite til hjelp når man skulle skrive kongeblogg, gitt. Håper jeg har noen statsviterlesere. Er Bayern liksom Tysklands Bergen? Eller er de Ingusjetia? Er de egentlig en del av eurosamarbeidet? Åh, her er det mange spørsmål.

635903254132231099185075863_obBgR-Qf3op0PYoheaweMJDJUhiiysYJg2S2ZkuJex8BwNHnqdhkQkQ3sYm8oE-99NRDUNWZ55Qz-o1UQuzR3B8hXt52epCkSR-HgNxBfBzeZSK-pL93KMmmJHQHCix3LA9dsjog

Når vi nå har avslørt at de førti studiepoengene i Tyskland var langtfra fortjent, kan vi se litt på den hatten. Alle som leser denne bloggen er vel innforstått at vi elsker Máxima, og vi elsker når Máxima tar’n helt ut og velger de fargene der, og den hattestørrelsen der.

HATT, HATT. HATT.

På sin vei måtte hatten bli tatt bilde av sammen med en utrolig mengde med hvite, middelaldrende menn i dress. Hvis du noen gang hører noe si «Jeg ser ikke forskjell på asiatere, jeg, altså…» bør du vise dem hvilken kavalkade i ugjenkjennelighet tyske menn kan være. Han med skjerfet der, direktøren på statsmuseet i Bayern, er kanskje den eneste jeg tror jeg skjønner at ikke er den samme som de andre.

Derfor ble jeg så glad da jeg så at de hadde møtt en slik tysker:

Men så var det ingen tysker, men en egenimportert nederlender som heter Liliane Ploumen. Hun er minister for utenlandsk handel og utviklingssamarbeid. Her er de sammen på «Det nederlandsk-tyske forumet for IT-sikkerhet i industrien». Woopdiwoo.

Münchens ordfører Dieter Reyer. Og en veldig stor bok. Både hatter og bøker er visst store på dette besøket.

Flere tyske menn (og den enes kone) og en petroleumsblå kjole jeg tenker jeg må ha. Det er veldig påfallende at alle menneskene de møter i dette landet er menn – eller kona til disse mennene. Sier vel noe om Bayern tenker jeg, og hvorfor jeg var på utveksling i Nord-Tyskland.

Shit som jeg liker disse folka her.

Med en kavalkade av flotte antrekk forlater jeg dere her. Vi lærte ikke så mye om Bayern, men alle var enige om at det hadde vært en fin tur, og det var det viktigste.4 thoughts on “Kan man egentlig se forskjell på tyske, hvite menn?”

 • Jeg forsøker meg på en lettversjon av tysk maktfordeling. De som vet mer og bedre enn meg får ha meg unnskyldt for å utelate en hel masse.

  Tyskland er en føderal stat. Litt slik som USA, er Tyskland også bygget opp av delstater/forbundsstater/bundesländer, 16 i tallet, som har lov til å utforme sin egen politikk på visse områder.

  Den fellestyske politikken, utenrikspolitikk, og forsvarspolitikk er et gode eksempler, sysles det med i parlamentet (Bundestag) hvorunder forbundskansler Merkel styrer sin regjering.
  Forbundsstatene har som du påpeker egne parlament med en underlagt regjering som ledes av en ministerpresident. De har også egne grunnlover. Den tyske maktmodellen gir ikke forbundsstatene like mye frihet til å bestemme over seg selv som i USA (eller Canada og Sveits, som gir enda friere tøyler til sine delstater). Men de bestemmer i hvert fall hvordan kulturmidler skal fordeles, og de har delvis råderett over egne utdanningsinstitusjoner.

  Håper det var aldri så lite oppklarende!

  • Jeg har opprettet «Mette-Marits orden» for hjelpsomme kommentarer, og dette her blir ordensbånd til deg med én stjerne!

   Når jeg tenker meg om tror jeg faktisk jeg har vært i parlamentet i Nordrhein-Westfalen, og sannsynligvis fått en gjennomgang. Men det jeg fortsatt lurer på: Er Bayern mer fristilt siden de er fristat?

   • Det vet jeg ikke (og google ga ingen umiddelbare svar), men jeg gjetter uttrykket freistaat er en etterlevning fra tidligere storhetstider. Som når Bergen, Bremen og Lübeck kaller seg Hansabyer. Bayern har altså neppe særlig mye større frihet enn andre forbundsstater.

    Takk for ordenen, gleder meg til ikle meg bånd og medalje(?) på 17. mai!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.