Politisk pomp og prakt – til inspirasjon for nyvalgte kommunepolitikere!

Det er få ting som sier rojal så godt som en gullforgylt karét gjør.

Sammen med en paraplyholdende lakei i livré, hansker og matchende veske… og ballkjole midt på dagen… dette er sånt amerikanerne ser og tror at kongehus alltid er. Og *sukk* det kunne det gjerne vært.

Anledningen til at det nederlandske kongehuset hadde plukket frem sitt fjongeste transportmiddel (selv om det er kult, gjør ikke en gullforgylt segway samme nytten) var Prinsjentag, som er dagen da kongen holder tale for parlamentet. Lett og ledig hadde dronning Maxima smettet på seg en aldri så liten håndmalt kjole i silkeorganza. Mønsteret er inspirert av det japanske rommet i Huis ten Bosch-slottet. Siden min egen leilighet er dekket i beige strietapet er jeg veldig glad ingen designere skal kle meg opp etter mitt hus. Men jeg er lykkelig for at Jan Taminiau valgte denne løsningen. Det er NÜDELIG.

Det må være noe gærent med meg, for når noen sitter i altfor store stoler synes jeg bare de ser barnslige ut, men meningen er vel at det skal se storslagent ut.

Men hvis dette faktisk er stortingssalen i Nederland, tenker jeg at vi har noe å jobbe med her hjemme. For et rom!

Også til stede: prins Constantijn (Willem-Alexanders lillebror) og prinsesse Laurentien. Jeg tror hun tenker at hun skal se ut som granskog (?), men med den hatten synes jeg hun ser mistenkelig ut som noe man kunne fått servert på Maaemo eller andre fancy restauranter der maten er håndplukket og serveres som skum.

Siden det akkurat har vært valg slenger jeg med noen bilder så dere kan lære litt i samme slengen. Her har vi den nederlandske politikeren som vi alle husker, Geert Wilders, fordi han 1) vel er Nord-Europas mest innvandringskritiske politiker, og 2) ser ut som Lucius Malfang etter mye solskinn, og den tanken er jo bare skremmende.

Da liker jeg stilen til Loes Ypma bedre. Med min begrensede forståelse av nederlandsk tror jeg at hun representerer hun det nederlandske arbeiderpartiet PvdA, og er ordstyrer (stortingspresident?) for andrekammeret (150 seter), som sammen med førstekammeret (75 seter) utgjør det nederlandske parlamentet. Den rødfargen er virkelig helt storartet til en sosialdemokratisk politiker, og selv om hatten ser ut som en landingsplass for en liten drone er jeg veldig begeistret for en hattebærende politiker. Kunne hatt mer av sånt i Norge.

For å oppsummere – ting vi kunne hatt mer av i Norge:

  • Gullkaréter
  • Håndmalte kjoler
  • Politikerhatter

Jeg ser virkelig frem til å begynne på dagene etter kommunevalget her hjemme.1 thought on “Politisk pomp og prakt – til inspirasjon for nyvalgte kommunepolitikere!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.