Endelig litt Margrethe-tid!

Det er ikke til å begripe at jeg allerede har kongeblogget i flere dager uten å komme innom dronning Margrethe II i Danmark! Jeg liker dronning Margrethe hovedsakelig av to grunner:

a) Margrethe er aldri kjedelig i klesveien, og jeg liker spesielt godt at hun ikke «kler seg» for alderen sin, hårfargen sin eller tannfargen sin. Hun ser ut til å kle seg i det hun har lyst til, og som er morsomt. Hun er jålete, slik mange dronninger blir. På bursdagene sine vekkes hun med hurrarop, og stikker bustehodet ut fra soverommet sitt ikledd pysjamas eller morgenkåpe.

Dette bildet er riktignok fra senere på dagen (75-årsdagen hennes i april), så hun har fått kledd på seg og stelt håret, men likevel – det er ganske mye hurramegrundt!

b) Margrethe virker til å ha hodet på rett plass og være morsom! Kanskje også fordi hun ikke er så selvhøytidelig tar hun inn det som skjer rundt seg, og virker interessert og oppriktig.

I anledning 100 år med stemmerett for kvinner i Danmark holdt dronning Margrethe en sterk og morsom tale på nasjonaldagen 5. juni. Jeg har nå brukt så mye tid på å bygge inn videoen her på siden, men klarer det ikke. Trykk på lenken, og se den fem minutters fine talen! Hun forteller blant annet at hennes bestefar, Christian X, var konge  og måtte underskrive grunnlovsendringen som gjorde kvinner stemmeberettigede. Han var ikke direkte begeistret:

– Under den efterfølgende samtale udbrød en af kvinderne i deputationen stærkt bevæget ‘Deres Majestæt, dette er den lykkeligste dag i mit liv’, hvortil kongen blot tørt bemærkede ‘jeg synes nu hellere, De skulle gå hjem og lave kaffe til Deres mand’.

Det er en fin tale, og hun snakker tydelig dansk, så du får det nok med deg. Jeg er nok litt ekstra begeistret fordi jeg akkurat nå leser en biografi om Frederikke Marie Qvam (1843-1938), som var en av pionerene for kvinnelig stemmerett i Norge. Det er virkelig fascinerende å lese om stortingsdiskusjonene på 1890-tallet og hva folk fikk seg til å mene.

Nei, men nok om meg og mine biblioteklån, la oss avslutte med et Margrethe-bilde fra arkivet, fra 1952:

12 år gammel står hun ytterst til høyre. De andre på bildet er moren hennes dronning Ingrid, og søstrene Benedikte (som senere giftet seg Sayn-Wittgenstein og dermed fikk vi den fetteren med nazibestefar, dere vet) og Anne Marie (som ble dronning av Hellas).

Nei vent, den avrundingen var ikke god nok, jeg avrunder med denne Margrethe-videoen!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.